2013 © Everydaydog.no - All rights reserved          
   Hjem            Ny Valp i Huset

Ny Valp i Huset


- av Karin H. Ødegaard -
 
 
 

Når man har hentet den nydelige valpen sin fra oppdretter er man gjerne i 'ammetåka' noen dager, det kjenner jeg godt igjen selv:) Men når hverdagen inntreffer oppdager de fleste at det å ha valp kan være en utfordring. De stjeler fra bordet, tygger på gjenstander og hender, tisser inne, osv. Dette høres for mange morsomt og søtt ut, men i lengden kan det bli slitsomt f.eks. hvis man aldri kan la hunden være alene i et rom fordi man er redd den skal ødelegge noe eller stjele noe, eller hvis valpen ikke kan omgås andre. Derfor er det viktig at du oppdrar valpen med klare grenser og regler. Den forventer at du skal oppdra den fordi du er den nye gode og trygge 'forelderen'.

 

 
Litt om lederskap:
Jeg bruker ordet 'forelder' bevisst istedet for 'leder' da jeg liker å trekke paralleller mellom å oppdra barn, med det å oppdra valper. Selv 'veileder' jeg mine hunder i trening og sosialisering, det samme gjør jeg for hunder og eiere som kommer til meg på kurs og/eller privattimer. Jeg er ikke tilhenger av tvang og harde metoder, men er opptatt av å veilede og vise hunden hva jeg ønsker at den skal gjøre. (les mer om mine trenings-metoder her). Jeg har selv sett skadene valper har fått av for hardt lederskap. De ble veldig nervøse, og utviklet negativ adferd fordi de ble usikre og overtrente. Dette er grusomt å se, og det kan ødelegge en hund for livet hvis grunnlaget blir lagt feil. Hundene har følelser akkurat som oss. Det er derfor viktig å ikke stille for høye krav til valpen,- krav den ikke har mulighet til å mestre. Les gjerne om lederskap i heftet "Dominans og lederskap, Fakta eller overtro?", og boken "På talefot med hunden - De dempende signalene", av Turid Rugaas.

Boken av Turid Rugaas burde etter min mening vært obligatorisk for alle hundeeiere. Man lærer om hvordan hunder kommuniserer med hverandre med signaler. Vi kan også bruke disse signalene, noe som gjør ting mye lettere for oss- og hunden. Tenk deg hvis du prøvde å fortelle noe til din mor/far, og de ikke forsto hva du sa?
 
Når du overtar valpen ved 8-9 ukers alder, er den i det vi kaller sosialiseringsprosessen, eller pregeperioden. Det valpene opplever og lærer i denne perioden, har alt å si for den videre utviklingen, og hvordan den vil bli som voksen. Gi valpen positive erfaringer nå. Gi den nærkontakt. Det å være sammen med mennesker er viktig, for at den skal lære at vi er artsfrender. Den lærer av sine kullsøsken hvordan de skal omgås andre hunder. Får valpen lite sosialisering i denne perioden, vil den ha problemer med dette resten av livet, og kan i verste fall utvikle en form for negativ atferd. Jeg skriver mer om sosialisering litt senere.

 
 

Valpens utvikling:

Fra valpen er ca. 2 mnd gammel, og frem til den er voksen (2- 2,5 år) er valper og menneskebarns utvikling omtrent slik:
* 2 mnd. gammel valp= 2 år gammelt barn
* 3 mnd. gammel valp= 3 år gammelt barn    osv... fram til voksen alder.

Husk på dette når du oppdrar valpen.
- Hvordan ville du behandlet ditt eget barn når det var i denne alderen?
- Hvor ville du satt grensene overfor barnet ditt? Hvilke krav er rimelig å sette?
- Hvordan ville du behandlet barnet som gjorde noe galt?

 
 

De første dagene i nytt hjem:

Det er en stor påkjenning for en valp å flytte i nytt hjem, og bli fratatt sin mor og sine søsken. Derfor kan de ofte være veldig urolige og pipe mye i starten. De første nettene bør valpen få ligge i nærheten av dere. Det kan også være en fordel når den må ut å tisse. Det skjer ofte midt på natten den første tiden. La hunden få utforske dere i den nærmeste familien, og hjemmet der valpen skal bo før den blir dratt med ut i nye omgivelser. Jeg pleier å holde valpen hjemme i noen dager før den får nye inntrykk utenfra. Etter disse dagene vennes valpen til andre steder, mennesker og situasjoner gradvis. Husk å ta det i valpens tempo. Du lærer å se når valpen er sliten. La valpen få avreagere på ting den er skeptisk til. F.eks.: Valpen reagerer på lydene fra oppvaskmaskinen. Ta den med bort til oppvaskmaskinen, la den få snuse på den, vis at den ikke er farlig ved å ta på den selv, og du vil se at valpen avreagerer/roer seg og finner ut at den ikke er farlig. Da vil ikke oppvaskmaskinen være en 'trussel' lenger.Spising:
Maten dere gir valpen bør de første dagene være den samme som den fikk hos oppdretter. Mange oppdrettere sender med fôr nok så dere eventuelt kan introdusere nytt etter en stund, men det må skje gradvis for at ikke magen skal slå seg vrang. Hvis valpen vegrer seg for å spise den første tiden, kan det være fordi den sturer. Da kan man prøve med litt kulturmelk over maten, så spiser det ofte allikevel. (Husk at melken og maten skal være temperert, da kald mat kan gi valpen hikke). I starten skal valpen ha mat 3 ganger daglig. Etterhvert som valpen blir eldre kuttes antallet måltider ned. Noen ender til slutt på ett måltid om dagen, og noen to. Dette vil du merke på hunden din hva som er best. La aldri maten stå nede dersom det ikke er tomt. La matskålen stå nede i max en halv time. Hunden skal spise når du tilbyr den mat, ellers kan den legge til seg uvanen å småspise hele dagen. Noen opplever at valpen blir fort matlei. Ikke gi den for mye utenom i disse periodene, for da blir det fort bortskjemt. Men variasjon i kosten er fint i kontrollerte former. Selv har vi funnet ut at Vom & Hundemat blandet med tørrfôr er populært, og noen ganger blander vi i litt middagsrester. Husk bare på at hunden ikke kan spise alt vi spiser. (f.eks.: løk, kål, mais, nøtter, sjokolade/kakao, druer/rosiner osv.).
Husk også alltid å ha friskt vann tilgjengelig.
Hvis valpen ikke er flink til å drikke kan du prøve å sette vannskåler flere steder i huset slik at den får en påminnelse om å drikke fordi den ser skålen der den oppholder seg mest.

 

Soveplass:

Valpen bør ha en egen soveplass i nærheten av deg hvor den kan slappe av når den vil. Sengen skal ikke være for myk, og den skal stå på en trekkfri plass. Etterhvert som den blir trygg på natten, kan du gradvis flytte den fra soverommet ditt og dit du ønsker å ha den. Det er mange meninger om bruk av bur, men selv venner jeg alltid valpene mine til å sove i bur fordi jeg har erfart at det fungerer utmerket dersom buret blir brukt riktig. Tips: Ha buret stående åpent i starten der du oppholder deg på dagen, og legg inn leker eller godbiter slik at den forbinder buret med noe positivt. Hvis man legger noe over buret (f.eks. et teppe), vil det bli som en egen liten hule for hunden, og det liker de ofte. Etter hvert vil hunden legge seg der på eget initiativ. Det er en stor fordel med bur hvis du skal kjøre bil, og hvis den skal være alene hjemme. Mine hunder føler seg trygge i burene, og foretrekker å ligge der selv. Valpen trenger mye ro når den er liten. Gi den det, og ikke forstyrr den når den sover. Det er meget viktig at barn lærer seg å la valpen/hunden være i fred når de legger seg for å hvile eller sove. Stadig avbrutt søvn kan gi utslag i stress.
 
 

Aktivitet:

En valp skal ikke trimmes. Den skal ofte ut for å lufte seg og kanskje være ute i hagen, men ikke gå lange turer før den er fysisk klar for det. Hard fysisk aktivitet som å løpe lange turer med sykkel/springer eller lignende skal ikke gjøres før skjelettet er ferdig utvokst (dette varierer fra rase til rase). Overbelaster man hunden for tidlig kan det føre til belastningsskader. Gå gjerne korte turer i nærområdet flere ganger daglig, men la valpen bestemme tempo og lengde. Den kan presse seg veldig langt, så det er ditt ansvar å lese hundens kroppsspråk når den er sliten. Leking er også aktivitet. Når valpen er våken kan du aktivisere den med å leke rolig med lekene dens, gjøre enkle øvelser som sitt og ligg, la den lete etter ting du gjemmer, eller den kan lete etter deg. Men husk å la valpen få hvilen sin når den trenger det. Mer voldsom lek bør foregå ute.
 
Jeg har observert over lengre tid og sett en tendens til at valpeeiere overtrener valpene sine. Jeg tror det er fordi det har blitt mye fokus på sosialisering, trening og oppdragelse av hund de siste årene, og det er ikke nok informasjon om at det faktisk kan bli for mye. Bruk derfor sunn fornuft, og kjenn etter hva du føler er riktig for DIN valp. Mengde trening varierer med rase, alder, størrelse, og individ. Har du spørsmål og behov for veiledning kan en privattime være til god hjelp. Du kan få tips til type og mengde aktivisering for akkurat din valp, og etter dine behov. (Ta gjerne kontakt dersom du ønsker en slik privattime).   

 

Håndtering:

Håndtering er veldig viktig å venne hunden til fra starten av. Når dere har en kosestund, pass på å ta valpen over hele kroppen. Strekk litt i beina på den, kikk i munnen og på tennene, legg den på rygg osv. Venn den til å stå på et bord å bli håndtert. La også andre i familien gjøre dette, og etterhvert også fremmede for hunden. Da lærer den at dette er helt greit og naturlig, og du slipper mange problemer men at hunden ikke vil bli tilærmet av fremmede, blant annet når den skal undersøkes hos veterinær, når andre skal passe den, og ikke minst hvis dommeren skal se og ta på den på utstilling.
 
 


Å gå i bånd:

Dette er ikke alltid like lett. En valp som får på seg halsbånd/sele og kobbel for første gang, syns ofte det er forferdelig ekkelt om dumt. Da er det viktig at du er tålmodig, og lar valpen bli trygg på situasjonen. Noen valper setter seg rett ned og nekter å gå. Da må du avlede den med en leke, lyder, ros osv, og lokke den fremover. Den vil da til slutt innse at det ikke er farlig å gå i bånd. Tren på dette i korte økter, og gjerne innendørs i starten. Der er valpen trygg. Å tygge på båndet er ikke lov. Ta kontakt dersom du ønsker hjelp med båndtrening.  Jeg kan hjelpe med dette i en privattime, eller du kan melde deg på weekend- kurs i båndtrening, eller valp/nybegynnerkurs. 
 


Sosialisering:

Det er utrolig viktig fra starten av å sosialisere valpen. Oppdretter bør starte denne prosessen mens de har valpen hos seg. Valpetiden former hunden din, og blir den ikke vant til andre mennesker, hunder, lyder og ulike situasjoner kan du få en hund som blir fort redd og nervøs. Når valpen etter noen dager har blitt vant til familien og hjemmet, kan den tas ut blant folk. Gå på steder der folk og dyr er så den ser verden utenfor, og venn den gradvis til alle lyder, bevegelser og omgivelser. Men ta det veldig forsiktig. Valpen blir fort sliten av mange nye inntrykk. Respekter at valpen er redd. Ofte kan mennesker eller gjenstander virke skumle for valpen. For eksempel at søplebøtta ser ut som et monster. Da skal du gå rolig bort til den og ta på den, og vise valpen at søplebøtta ikke er farlig. Dette kan også gjelde enkelte mennesker dere møter. Vis valpen da at denne personen ikke er noen trussel ved å hilse på den og snakke med mild stemme. Så kommer nok valpen etter etterhvert.

 
Når valpen viser at den er litt tryggere ute i miljøet er det ofte en fin ting å ta den med til en hundepark (eller la den leke løst med andre hunder på et trygt område). Det fins hundeparker i mange byer, bl.a. i Horten (Horten Hundepark), hvor vi tilbringer mye tid. På mine valpekurs lærer jeg eier om dette med frilek, og enkelte ting det er viktig å tenke på:
 • Ta alltid hunden med en tur utenfor parken hvis det er mulig, slik at den kan få se på hundene utenfra først. Du vil da se selv hvordan hunden din reagerer. (Husk at hunder som er løse som regel oppfører seg bedre sammen enn om de møtes i bånd)
 • Når du går inn i parken,- slipp hunden med én gang. Hunder blir forhindret fra å vise riktige signaler til hverandre når de er koblet til bånd, og det kan oppstå misforståelser. Ta alltid av halsbånd og sele, slik at ingen henger seg fast i hverandre under lek.
 • Har du en liten valp kan det være en fordel å la den leke fritt med andre valper, eller voksne trygge hunder i starten. Unghunder kan ofte være litt urettferdige mot valper fordi de selv har hormoner som løper løpsk i seg.
 • Slipp ikke din hund ut av syne når dere er i parken. Lær deg å lese kroppsspråket og signalene din hund viser, så ser du når den er sliten, utilpass osv. De blir fort slitne av å leke på denne måten.
 • Ikke sett deg ned inne i parken, men stå og beveg deg helst hele tiden. Setter du deg ned kan hunden føle at den må beskytte deg, eller den kan komme til deg for å få trøst og bruke deg som gjemmested. Å sitte kan være en trigger for konflikt mellom hundene. Snakk oppmuntrende med hunden din når den kommer bort til deg, men la den helst gå på bakken og klare seg selv så langt det lar seg gjøre.
 • Det er lov å ta hunden med seg å gå hvis du føler at en annen hund er pågående eller oppfører seg dårlig overfor din hund.
 • Ikke ta med tispa di i parken dersom den har løpetid. Det er urettferdig overfor de andre, og hunden din vil tiltrekke seg mer oppmerksomhet enn den liker.   
 • Prøv å senke skuldrene når hunden din er løs i parken. Vi sender signaler til hundene med en gang vi blir redde eller nervøse. Dette kan gi hunden en følelse av å måtte beskytte deg, og uønskede situasjoner kan oppstå. 

 
 

Løfting av valpen

For å unngå skader på valpen, er det viktig at den blir løftet riktig. Løfte den aldri opp etter forbena slik mange løfter en kattunge. Da kan den få store skader i skulderpartiet. En hånd under brystet mellom forbena, og en hånd under bakparten mellom bakbena er riktig. Pass på at du lærer unger og andre besøkende dette, for å løfte på hunden er en stor del av håndteringen. Det er viktig!
Det kan også være lurt å lære hunden å ligge på nakken din med bakbena fremover på den ene siden, og frambena på den andre. Da holder du fast i alle 4 bena. Dette er en stor fordel hvis hunden skader seg eller blir bitt av orm når dere er på tur. Da er det viktig at hunden beveger minst mulig på seg frem til dere ankommer veterinær.
 

 

Tenner

God tannhygiene er også viktig hos hundene. Tennene skal pusses jevnlig. Man får kjøpt egen tannbørste og tannpasta for hunder i dyrebutikken. Man kan innimellom også gi de en tannbørste i form av et tyggeben beregnet på dette. Gjør tannstellet like vanlig som pelsstell og kloklipp. Jeg gir hunden 'Plaque Off' i fôret hver dag. Dette er et pulver som forebygger tannstein, plakk og dårlig ånde. Dårlig ånde kan skyldes andre ting også,- som fremmedlegemer, betente sår eller tannråte. Hull i tennene eller brukne tenner kan være smertefullt for hunden. Oppsøk alltid veterinær hvis du har mistanke om noe sånt. Melketennene faller ut når hunden er mellom 3 og 6 måneder. Det er viktig at du holder øye med tannfellingen, for det er ikke uvanlig at det kommer en ny tann ved siden av melketannen. Som regel presses den ut av den nye tannen, men skjer ikke det kan tannstillingen bli feil. Noen ganger sitter melketannen så løst at du bare kan vippe den ut, men hvis den fortsatt sitter godt når den nye tannen er halvveis nede, må veterinær som oftest trekke de.
 
 

Øyne
Ta kontakt med veterinær hvis:

 • Hunden kniper øyet eller viser tegn til smerte
 • Den er lyssky
 • Øyet/slimhinnene rundt er røde
 • Det ligger gult eller grønt puss i øyekroken
 • Øyet ser annerledes ut enn vanlig
 • Du mistenker at hunden har nedsatt syn
      Ellers sjekker du hundens øyne daglig, og fjerner slim i øyekroken.


 

Løpetid

Tispens første løpetid kommer som regel mellom 6 og 18 mnds alder. Dette er veldig forskjellig fra rase til rase. Små hunder får den som regel mellom 6 og 10 mnds alder, mens store hunder får den mellom 7 og 18 mnds alder. Deretter ca. 2 ganger i året. Noen oftere og noen sjeldnere. Man kan som regel oppdage at løpetiden er rett rundt hjørnet ved at det ytre kjønnsorganet hovner litt opp, og at hun begynner å markere oftere på tur. Noen tisper blir fortere hissig mot andre hunder i denne perioden, og kan rett og slett bli 'premenstruelle'.

 • Det neste som skjer er at tispen begynner å blø. Hvor mye som kommer er forskjellig. Blødningen varer i ca. 10 dager. (Det fins tispetruser å få kjøpt dersom blødningene er store, eller man kan bruke truser som barn bruker). Etter dette blir fargen på blodet mer brunlig
 • Etter 10-14 dager begynner tispa å 'stå', og det gjør hun i noen få dager. Atferden endres nå til å bli mer interessert i andre hannhunder. Det er i denne perioden hun er mest mottagelig for paring, så nå er det ekstra viktig å passe på at hun ikke kommer i kontakt med andre hunder. Tispa har også lett for å stikke av
 • Når 'stå'-perioden avsluttes avtar blødningene, og det ytre kjønnsorganet går sakte men sikkert ned til sin vanlige størrelse
 • Jeg pleier å holde min tispe unna hannhunder i 3 - 3.5 uker fra første blødningsdag. Da er jeg på den sikre siden

 
 
Vaksinering og ormekur

 • Valpen skal behandles med ormekur fra den er født hos oppdretter. Selv bruker vi Banminth 2,2% (ormekur) hos oss.
  Man må nå ha resept fra veterinær for å få kjøpt ormekur på apoteket. Følg pakningsvedlegget.
  Etter valpen har fylt ett år skal det ikke være nødvendig å behandle hunden med ormekur før den viser symptomer på å være angrepet av orm. Snakk med din veterinær om hvordan de praktiserer dette hos seg, for det kan ennå være litt ulikt.

 • Valpen må revaksineres når den er 12-15 ukers alder (senest). Videre skal den har vaksine én gang i året. Be veterinæren sende dere en påminnelse når det er på tide med ny vaksine, så er det ikke så lett å glemme. De fleste veterinær- kontorer tilbyr å gjøre dette.

  

 

 
 
 
Som du ser er det mye å sette seg inn i, og tenke over. Men det meste blir rutine med tiden. Jeg håper denne informasjonen vil være til hjelp, og at du bruker den som 'oppslagsverk' når du trenger det. Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.


 

Lykke til!
 
 
 
 
 
 
 
2013 © Everydaydog.no - All rights reserved
 
 
 
 
 
 
 
 Kontakt: Everyday Dog v/Karin H. Ødegaard
Tlf.: +47 911 79 788     E-post: post@everydaydog.no
Logo- og Webdesign: Karin H. Ødegaaard
Photos: Private/Shutterstock